fredag 25 oktober 2013

Älgjakt anno 2013

Tog 4 semesterdagar i år för att riktigt vara med på älgjakten från början till slut. Har aldrig velat "slösa" semesterdagar på älgjakten förut men börjar inse den högkvalitativa tiden med denna sak.


Kläder och människor på tork mellan förmiddags- och eftermiddagsdreven i söndags då det regnade hela dagen. På lördagen var det kanonväder men då fick vi ingen älg för de hör för bra och står och trycker och gömmer sig. När det regnar hör dom inte lika bra och blir förvirrade och springer rakt mot skyttarna. Sex älgar fick vi på söndagen.

På måndagen fick vi drevare ledigt då endast några skyttar var ute med en specialhund för att försöka få fatt på några fler kalvar men det blev inget. Då passade jag på att räfsa löv och lägga i rabatter och jordgubbslandet, sätta upp rådjursnät och snöpinnar (Evert plogar vår nerfart när det snöat) och städa carporten.



På morgonen fick vi även ett nytt handfat installerat i badrummet av en ung trevlig rörmokare.


Min starka bror Erik drog ensam upp båten inför vintern.


Eftersom brunnen sjunkit ännu mer och det endast var 10 cm vatten kvar fick vi snåla hysteriskt på vattnet så pappa tillverkade en provisorisk toalettstol att göra sina behov på rakt ner i komposten. Så där kul när det springer möss i komposten och det är total insyn... men det fungerade jättebra! Pappa är ett geni att lösa saker snabbt och bra.


Några finfina gösar fick vi av grannen Evert som lagt nio nät i Färgensjöarna för ett par veckor sen. Riktigt gott blev det med mycket rikligt med salt och fyllning.


På tisdagen var det då dags för traditionsenlig styckning hela dagen med älgkött-, korv- och köttbullsgrillning och därtill hörande drycker. Mycket trevligt.






På onsdagen tog vi hand om köttet, pappa bedömde köttet och skar färs, grytbitar, stek, entrecote, rygg mm och jag malde och paketerade.

Nu är frysen full igen. Det känns mycket bra. En primitiv urkänsla av välbehag.


3 kommentarer:

Lena sa...

Verkar varit en angenäm älgjakt, trots dålig förtjänst första dagen. Men vad händer med vattnet i Bohult? Kommer det tillbaka?

AnnaPanna sa...

Det kommer tillbaka om det inte fryser på för snabbt nu. Det steg 5 cm från sö till ti då vi inte tog en droppe vatten ur kranarna. Så det kommer.

Elisabeth sa...

Trevligt inlägg (fast läskig bild på älghuena).
Håller tummarna på att det inte fryser på för snabbt nu så att vattnet fortsätter stiga lite. Simma lugnt!